ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - FREE - WEB ONLY - ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα για μερική αυτονομία σε δυο περιφέρειες της Ιταλίας

| 22/10/2017 - 12:07

Οι βόρειες επαρχίες Βένετο και Λομβαρδία καλούν σήμερα τους κατοίκους να απαντήσουν στο ερώτημα για ουσιαστική αυτονόμηση των δυο περιφερειών σε σημαντικούς τομείς διοίκησης, προκαλώντας συνειρμούς με όσα συμβαίνουν στην Καταλονία


Οι κάλπες στις δυο επαρχίες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 τοπική ώρα για τα 7.900.000 των ψηφοφόρων στη Λομβαρδία, και τα 4.000.000 στο Βένετο.

Οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο έκαναν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν την προσέλευση στις κάλπες των κατοίκων τους, για να εκφράσουν την βούλησή τους σχετικά με το δημοψήφισμα που ζητεί να δοθεί διοικητική και φορολογική αυτονομία στις περιοχές αυτές.

Στην περιφέρεια του Βένετο, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα η προσέλευση των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 10,87%. Στο Βένετο, την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 21,1% των πολιτών άνω των δεκαοκτώ ετών.
Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, ο Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας παράλληλα, ο Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόσθεσε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών.

Το  συμβουλευτικό δημοψήφισμα, δεν ανατρέπει την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο.

Ωστόσο εφόσον πλειοψηφήσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα επιδιώξουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ιταλική Κυβέρνηση για την αυτονόμησή τους στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και της φορολογικής πολιτικής.Lega: Maroni-Zaia, coi referendum cambieremo la storia  Οι όποιες αποφάσεις πάντως τελούν υπο την αίρεση του Ιταλικού Κοινοβουλίου και θα πρέπει να εγκριθούν από τους βουλευτές.Υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των δυο αυτών περιφερειών έχουν ταχθεί η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.maroni_berlusconi_referendum_tablet_lapresse_2017_thumb660x453

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, επισήμως έχει αφήσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Αλλά ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».1508576225-lapresse-20171017201315-24669751

Η εκστρατεία για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στον ιταλικό βορρά μετά τα γεγονότα στην Καταλονία ολοκληρώθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους λόγω και του γεγονότος, πιθανότατα, ότι στην Ιταλία σε περίπου πέντε μήνες αναμένεται να στηθούν οι κάλπες και για τις βουλευτικές εκλογές καθώς οι υπερβολικές εντάσεις δεν φαίνεται να ωφελούν τελικά καμία πολιτική δύναμη.


ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

UNFOLLOW

info@unfollow.com.gr


Μηνιαίο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις....